Brandweer zes minuten te laat in Marle

Geplaatst op 9 december 2009, om 14:00 uur

Foto Fotoserver.nl
MARLE/WIJHE –
De brandweer had ongeveer zes minuten eerder bij de brand in Marle kunnen zijn als de afhandeling van de melding bij de meldkamer in Apeldoorn goed was verlopen.

Tot die conclusie komt regionaal brandweercommandant Lieke Sievers van de regio IJsselland in Zwolle. Ze deed onderzoek naar de bestrijding van een schoorsteenbrand in Marle, op 24 november. Bij de brand werd uiteindelijk de hele woning in de as gelegd.

In plaats van de brandweer uit Wapenveld werd de brandweer uit Vaassen ingezet, ruim twintig kilometer verderop.

Uit de reconstructie blijkt dat er een verband is tussen de duinbranden bij Schoorl en de schoorsteenbrand in de IJsselbuurtschap Marle. Naar aanleiding van die duinbranden in Schoorl is besloten tot de invoering van een wijziging in het alarmeringsysteem voor interregionale bijstand op grote schaal. De brand in Marle maakte duidelijk dat deze wijziging bestaande afspraken bij de meldkamer heeft overschreven.

Daarom was het in de meldkamer Apeldoorn onduidelijk welke brandweer als eerste gealarmeerd had moeten worden.  In feite zijn hierdoor in Marle de verversingstroepen gealarmeerd terwijl de eerste uitruk, de basisbrandweerzorg, niet was geregeld.

Vaassen rukte uit en de hoogwerker uit Zutphen werd opgeroepen terwijl het korps Wapenveld van niets wist. De fout is bij de meldkamer in Apeldoorn binnen vijf minuten ontdekt toen er in het systeem gezocht werd naar de dichtstbijzijnde brandkraan. Daarop werd alsnog de brandweer uit Heerde gealarmeerd. Zij waren uiteindelijk als eerste aanwezig.

Inmiddels is de fout verholpen. Bovendien hebben de meldkamers Apeldoorn en Zwolle informatie met elkaar uitgewisseld zodat in Apeldoorn in een oogopslag duidelijk is welk korps moet worden gealarmeerd. De vraag of de woning gered had kunnen worden als het allemaal goed was begaan, is volgens burgemeester Ton Strien van Olst-Wijhe niet te beantwoorden.

Foto Fotoserver.nl