Veertig Veluwese brandweerlieden naar duinbrand

Geplaatst op 16 april 2010, om 11:04 uur

APELDOORN – Net vorig jaar is ook nu weer een groep brandweerlieden uit de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) actief bij de natuurbrand in het Noord-Hollandse Schoorl.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Het betreft een peloton speciaal voor natuurbranden geschikte tankautospuiten en ondersteunend materieel. Ook levert de VNOG sinds donderdag de ondersteuning voor de blushelikopters van de Koninklijke Luchtmacht. Op dit moment zijn in totaal ca. 40 brandweermensen uit Gelderland betrokken bij de inzet.

Op donderdagmiddag vertrok de eerste groep naar Schoorl ter ondersteuning van de twee blushelikopters, die in de avonduren de eerste blusactiviteiten verrichtten. In de nacht van donderdag op vrijdag is een compleet peloton met blusvoertuigen en ondersteunend materieel naar Noord-Holland vertrokken. Het gaat hier om brandweerkorpsen uit Hattem, Heerde, Epe en Nunspeet.

Naar verwachting gaat er vanochtend een tweede groep voor aflossing naar Noord-Holland. Het betreft hier brandweerlieden uit Ermelo, Putten, Oldebroek en Uddel. Ook is er op het regiokantoor van de VNOG een speciaal actiecentrum ingericht.

De bijstand vanuit Noord- en Oost-Gelderland is niet toevallig. In de hele regio is in de loop der jaren veel expertise in het bestrijden van natuurbranden verzameld. Brandweerlieden hebben hier ervaring op het gebied van het blussen van heide- en bosbranden en beschikken bovendien over het juiste materieel. Ook de samenwerking met de blushelikopters is een echt specialisme geworden. Omdat de inzet deel uitmaakt van een standaarddekkingsplan is er in de regio Noord- en Oost-Gelderland geen sprake van onderbezetting.

Net vorig jaar is ook nu weer een groep brandweerlieden uit de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) actief bij de natuurbrand in het Noord-Hollandse Schoorl. Het betreft een peloton speciaal voor natuurbranden geschikte tankautospuiten en ondersteunend materieel. Ook levert de VNOG sinds donderdag de ondersteuning voor de blushelikopters van de Koninklijke Luchtmacht. Op dit moment zijn in totaal ca. 40 brandweermensen uit Gelderland betrokken bij de inzet.

Op donderdagmiddag vertrok de eerste groep naar Schoorl ter ondersteuning van de twee blushelikopters, die in de avonduren de eerste blusactiviteiten verrichtten. In de nacht van donderdag op vrijdag is een compleet peloton met blusvoertuigen en ondersteunend materieel naar Noord-Holland vertrokken. Het gaat hier om brandweerkorpsen uit Hattem, Heerde, Epe, Nunspeet en Putten.

Naar verwachting gaat er vanochtend een tweede groep voor aflossing naar Noord-Holland. Het betreft hier brandweerlieden uit Ermelo, Putten, Oldebroek en Uddel. Ook is er op het regiokantoor van de VNOG een speciaal actiecentrum ingericht.

De bijstand vanuit Noord- en Oost-Gelderland is niet toevallig. In de hele regio is in de loop der jaren veel expertise in het bestrijden van natuurbranden verzameld. Brandweerlieden hebben hier
ervarin
g op het gebied van het blussen van heide- en bosbranden en beschikken bovendien over het juiste materieel. Ook de samenwerking met de blushelikopters is een echt specialisme geworden. Omdat de inzet deel uitmaakt van een standaarddekkingsplan is er in de regio Noord- en Oost-Gelderland geen sprake van onderbezetting.