Grote politiecontrole bij wegwerkzaamheden Harderwijk - GelreNieuws        

Grote politiecontrole bij wegwerkzaamheden Harderwijk

Geplaatst op 15 april 2010, om 16:48 uur

HARDERWIJK – Wegwerkers staan dagelijks klaar om onze infrastructuur te verbeteren. Op de N302 vinden er in 2009 en 2010 ingrijpende aanpassingen aan de infrastructuur plaats.

Het is belangrijk dat automobilisten hun snelheid aanpassen, zodat wegwerkers veilig hun werk kunnen doen. De politie heeft daarom vaak op snelheid gecontroleerd, en met succes. In juni 2009 reed 64% van de bestuurders te hard, in maart 2010 was dat nog maar 7%. Er zijn tussen juni 2009 en maart 2010 in totaal ruim 5800 bekeuringen uitgeschreven.

Tijdens een grote controle op donderdagmiddag 15 april heeft de politie 466 weggebruikers bekeurd voor overschrijding van de snelheid. In totaal werden er 3514 weggebruikers gecontroleerd. De hoogst gemeten snelheid was van een motorrijder die 96 kilometer per uur reed. Op de N302 is de maximum toegestane snelheid in verband met de werkzaamheden 50 kilometer per uur. Ook werden er bekeuringen uitgeschreven voor het niet dragen van de gordel, handheld bellen en het rijden met een lekke band. Een motorrijder reed onverzekerd over de N302, zijn motor is in beslag genomen. Een automobilist negeerde twee keer een stopteken, hij kreeg een bekeuring van 160,- euro bovenop zijn snelheidsbekeuring. De snelheidsbekeuringen bij wegwerkzaamheden zijn zo’n 25% tot 30% duurder dan reguliere bekeuringen. Bij een overschrijding van 15 kilometer per uur is de bekeuring 96 euro. Als je 20 kilometer per uur te hard rijdt dan krijg je een bekeuring van 138 euro.

Gesprek met wegwerker

Enkele overtreders werden aangesproken door een ‘echte’ wegwerker die uitleg gaf over de gevaren van te hard rijden bij werkzaamheden. De overtreders reageerden positief op dit gesprek en gaven aan in het vervolg rekening met wegwerkers te houden door hun snelheid aan te passen. Juist doordat een echte wegwerker dit verhaal vertelde wilden de politie, provincie en uitvoerder (Heijmans) een signaal afgeven over hoe belangrijk het is om je aan de snelheid te houden.

Controles

Juist op de plekken waar er aan de weg wordt gewerkt is het belangrijk dat mensen rekening met elkaar houden. In acht maanden werden er ruim 25000 bestuurders gecontroleerd. In juni 2009 bleek men veel harder te rijden dan de laatste metingen in maart 2010. De politie heeft in die maanden opvallend en onopvallend op snelheid gecontroleerd tijdens de werkzaamheden.