Eefde uren dicht na ongeval met tankwagen

Geplaatst op 21 september 2010, om 15:56 uur


EEFDE –
De Zutphenseweg in het hart van Eefde is dinsdag vanwege een kop-staartbotsing geruime tijd afgesloten geweest. Bij het ongeval was een tankwagen met een gevaarlijke lading betrokken.

Volgens politie woordvoerder Anton de Ronde deed het ongeval, waarbij een tankwagen, vrachtwagen en personenauto betrokken raakten, zich kort na 11 uur voor. De 33-jarige bestuurder Poolse bestuurder van de tankwagen moest afremmen voor een stilstaande vrachtwagen voor hem. Een achteropkomende 57-jarige vrachtwagenchauffeur uit Bergen op Zoom had te laat in de gaten dat de tankwagen afremde. De vrachtwagen botste achterop de tankwagen. Achterop de vrachtwagen botste vervolgens nog een 43-jarige automobilist. Geen van de bestuurders raakte gewond.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Tijdens de berging werd duidelijk dat de tankwagen dusdanig was beschadigd dat als de vrachtwagen en de tankwagen van elkaar los getrokken zouden worden er mogelijk een lekkage zou kunnen ontstaan van de gevaarlijke lading. Daarop werd groot alarm geslagen. De Zutphenseweg werd afgesloten en het publiek op afstand gehouden.

Omdat het ging op een tankwagen uit Polen was het voor de brandweer lastig vast te stellen wat de lading exact was en welke eigenschappen de stof had. Het bleek dat de vrachtwagen geladen was met 20 duizend liter brandbare hars. Bij vrijkomen van de hars zou brand kunnen ontstaan, bovendien zou de hars irritatie aan ogen en luchtwegen kunnen veroorzaken.

Nadat de personenauto eerder al door het bergingsbedrijf was afgesleept werd rond 14 uur besloten de vrachtwagen en de tankauto van elkaar los te trekken. De brandweer stond paraat met schuim, om eventueel weglekkende hars direct te kunnen afdekken. Het lostrekken verliep zonder problemen. Nadere inspectie wees uit dat de tankwagen zelfstandig kon doorrijden. De vrachtwagen moest wel worden afgesleept. Kort voor half drie werd de weg weer vrijgegeven.