Politie gaat strijd aan met babbeltrucs

Geplaatst op 14 februari 2017, om 15:16 uur

GELDERLAND– De politie wil het aantal slachtoffers van babbeltrucs terugbrengen. Daarom starten ze vandaag met de campagne ‘Laat niemand binnen, wat ze ook verzinnen’.

Met de campagne willen we ouderen en hun omgeving wijzen op de kwetsbare positie van ouderen en ze leren voorkomen slachtoffer te worden. Bij babbeltrucs zijn in de meeste gevallen ouderen het doelwit. Het vertrouwen van de slachtoffers wordt geschaad en dat heeft veel impact. Als er geweld wordt gebruikt en de babbeltruc bijvoorbeeld uitmondt in een woningoverval, zijn de psychologische effecten nog groter. Vaak komt er ook schaamte bij kijken. Dat maakt dat niet alle slachtoffers aangifte durven te doen. Reden genoeg om in actie te komen.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Alles draait om die voordeur:
– Ken je de mensen niet aan de deur?
– Verwacht je niemand?
– Komen ze op een onverwacht tijdstip?
– Willen ze naar binnen met een apart verhaal?
– Laat niemand binnen, wat ze ook verzinnen!

Ook voor de omgeving
Het is van groot belang dat we ouderen voorlichten zodat zij kunnen doen wat binnen hun mogelijkheid ligt om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van een babbeltruc. De campagne is erop gericht ze daarbij te helpen. Daarnaast richt de campagne zich op mensen in de naaste omgeving van senioren. Het is ook aan buren, kinderen, of verzorgers om ouderen te helpen weerbaarder te maken tegen babbeltrucs.