Lottie rookte sigaretje met gijzelnemer

Geplaatst op 9 februari 2011, om 09:02 uur

AALTEN – De 19-jarige Lottie werd maandagavond in de Trekpleister in Aalten overvallen en gegijzeld door een man met bivakmuts en pistool. Ze wist haar belager echter op koelbloedige wijze tot bedaren te brengen, waarna ze zelfs samen een colaatje dronken en een sigaret rookten.

Lottie
„Het gaat goed met me en heb nergens last van”, aldus Lottie gisteren. De hele dag heeft ze met haar collega’s de tumultueuze belevenissen nog eens doorgesproken. Invalkracht Lottie werd twee uur lang gegijzeld, en dat terwijl ze eigenlijk niet eens hoefde te werken.

Eind van de middag drong de in het zwart geklede Martijn A. drogisterij Trekpleister in Aalten binnen, zwaaide met een pistool en riep: ‘Dit is een overval. Iedereen naar buiten’. De koelbloedige medewerkster Lottie werd onder schot gehouden, maar wist de indringer te kalmeren.

Moeder Winy: „Het ging om in totaal acht mensen, onder wie drie personeelsleden. Lottie, die overigens meteen op de alarmknop had gedrukt, stond zelfs al buiten. Hij richtte echter zijn pistool op haar en riep dat ze weer binnen moest komen. Hij wilde kennelijk iemand bij zich hebben om sterker te staan.”

De gijzelnemer eiste geld. „Dat was het enige moment dat ze echt bang was. Hij zwaaide met het wapen. Riep nog wel dat het geen echt pistool was, maar Lottie dacht: tja, dat kun je wel zeggen… Vervolgens zei hij tegen Lottie dat ze niet bang hoefde te zijn en vroeg of ze de politie wilde bellen.”

Dat lukte aanvankelijk niet. „Kennelijk toch door de spanning toetste ze het verkeerde nummer in. Daarop belde hij zelf. Toen ze zei ‘zullen we een colaatje pakken?’ hebben ze wat gedronken en een sigaret gerookt. Vervolgens kalmeerde hij. Intussen had hij ook zijn bivakmuts afgedaan.” Uiteindelijk liep de gijzeling na twee uur met een sisser af. De gijzelnemer werd opgepakt en Lotti bleef ongedeerd.

Wanhoopsdaad
De gijzeling was voor de dader, de 33-jarige Martijn A. uit Dinxperlo, een wanhoopsdaad. Een schreeuw om aandacht omdat hij zich achtervolgd waant door de Turkse maffia.

Tekst: Jan Colijn, De Telegraaf