Apeldoornse roversbende aangehouden - GelreNieuws.nl

Apeldoornse roversbende aangehouden

Geplaatst op 4 maart 2011, om 14:11 uur

APELDOORN – De politie heeft een onderzoek naar een serie berovingen in Apeldoorn afgerond. Met dit onderzoek verwacht de politie drie straatroven en één poging tot een straatroof te hebben opgelost. De berovingen vonden plaats tussen februari en april 2010. In totaal zijn er acht verdachten aangehouden. Zes van hen worden verdacht van betrokkenheid bij de berovingen, twee verdachten zijn aangehouden voor heling.

Berovingen
Naar aanleiding van diverse berovingen die in de eerste helft van 2010 in Apeldoorn plaatsvonden, heeft een rechercheteam van de politie een uitgebreid onderzoek ingesteld. In eerste instantie werd vermoed dat mogelijk één dadergroep voor deze incidenten verantwoordelijk was. Dit bleek niet het geval, er kwamen gedurende het onderzoek twee groepen in beeld. De onderzochte berovingen vonden verspreid door Apeldoorn plaats. De slachtoffers werden ’s avonds door hun belagers bedreigd, met een wapen en/of verbaal. De buit bestond voornamelijk uit mobiele telefoons en portemonnees.

Aanhoudingen
De eerste aanhoudingen werden in november 2010 verricht. Twee Apeldoorners van 19 en 24 en een 18-jarige uit Zetten werden aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een beroving op Kanaal Zuid op 30 maart 2010. Een fietser werd die avond tegen de grond gewerkt en onder bedreiging van een op een vuurwapen lijkend voorwerp beroofd van zijn bezittingen. Dit drietal wordt ook verdacht van een poging tot een beroving op 28 april 2010, opnieuw op Kanaal Zuid. Ook op deze avond werd iemand tegen de grond gewerkt en bedreigd met een wapen, maar hier bleef het bij een poging en zijn geen goederen weggenomen.

Tweede groep
Na deze eerste aanhoudingen zijn in totaal nog vijf jongeren aangehouden. Drie personen uit deze tweede groep, Apeldoorners van 17, 18 en 20, worden verdacht van het plegen van twee berovingen. Deze vonden plaats op 27 februari 2010 op de Griftstraat en op 12 maart 2010 op de Jan Steenbergenstraat in Apeldoorn. Ook nu was in beide gevallen sprake van meerdere daders en zijn de slachtoffers bedreigd met een vuurwapen, of verbaal.

De 20-jarige man wordt bovendien verdacht van bezit en verkoop van een vuurwapen.

De resterende twee personen uit deze groep, twee mannen van 20 uit Amsterdam en Apeldoorn, worden verdacht van heling van de buitgemaakte goederen. Vrijwel alle verdachten hebben bij de politie bekennende verklaringen afgelegd.

Telefoon retour
Tijdens het onderzoek is van één slachtoffer een telefoon aangetroffen en in beslag genomen. De overige buit is niet teruggevonden.

De twee verdachten van heling zijn na hun aanhouding en verhoor heengezonden. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt. De overige zes verdachten zijn voorgeleid aan de rechter-commissaris en in bewaring gesteld. Twee van hen zijn geschorst uit hun voorlopige hechtenis in verband met hun leeftijd en bijzondere omstandigheden, de andere vier zitten nog vast. Alle verdachten zullen worden gedagvaard voor de meervoudige kamer van de rechtbank.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com