Brandweerman Jan Hendriks trekt kies olifant

Geplaatst op 8 februari 2014, om 14:27 uur

APELDOORN – De Apeldoornse brandweerman Jan Hendriks heeft onlangs een kies getrokken bij een olifant. Dat gebeurde bij een wintercircus dat in Apeldoorn was.

Dat schrijft VNOG in een blog op hun website:

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

“Het was een nogal vreemde melding” zo omschrijft Jan Hendriks het drie weken later. “Het begon allemaal met de komst van een medewerker van het Wintercircus Apeldoorn naar de kazerne aan de Vosselmanstraat. Die medewerker vertelde dat ze bij het circus een olifant hadden die al vijf dagen niet had gegeten. Diverse veeartsen uit Nederland waren al langs geweest bij het circus in Apeldoorn maar zij konden niet ontdekken wat de olifant mankeerde.

Uiteindelijk – als laatste redmiddel – was er een op olifanten gespecialiseerde veearts vanuit Oostenrijk ingevlogen. Deze wilde de olifant onder narcose brengen waarna de bek met een spreider geopend moest worden. Maar….daarvoor moesten ze nog wel aan een spreider komen. De medewerker van het circus dacht hierbij aan de brandweer en vroeg of de brandweercollega’s van Apeldoorn misschien een spreider te leen hadden. Met de 7770, het hulpverleningsvoertuig (HV) van Apeldoorn, toog het gezelschap naar de locatie van het circus, het Vision Park aan de  Oude Apeldoornseweg.  Eenmaal aangekomen bleek al gauw het vermoeden dat de olifant wellicht een splinter in zijn kaak had. Jan: “De spreider die wij gebruiken was te groot, maar al pratende kwamen we op het idee om met een soort plug uit het HV, die we zouden oppompen, de bek van de olifant open te zetten. Hiervoor moest de olifant wel onder verdoving en dat was op zich ook al een hele tour omdat dit staand moest gebeuren. Er bestaat namelijk de kans dat de buik van de olifant de longen dicht drukt als deze ligt. Na enige tijd bleek dat zeer waarschijnlijk een van de kiezen van de olifant de boosdoener was. Die moest er dus uit.”

Tangen en koevoet
Zo gezegd zo gedaan zou je zeggen, maar helaas niets van dit alles. Het lukte de veearts namelijk niet om met zijn eigen gereedschap de kies van de olifant eruit te trekken. Ook met diverse tangen en een koevoet uit het HV lukte het de veearts niet. Jan bood daarom in zijn beste Duits aan (“darf ich mal versuchen”) dat hij het weleens wilde proberen. Het lukte Jan vervolgens vrij snel om met een tang de kies eruit te trekken. “Het was een bepaalde draai met de tang die ervoor zorgde dat de kies los kwam uit het gebit”, zo vertelt Jan nu redelijk nuchter. “Het enige mindere aan de hele operatie was de stank uit de bek van de olifant, die was niet te harden.”

Enorm dankbaar
Een paar dagen na het ‘incident’ kwam de vrouw die in het circus altijd met de olifant werkte met gebak naar post Centrum. “Die mevrouw was enorm emotioneel en ontroerd. Ze werkt al enkele tientallen jaren met het beest en ze zei ook dat het beest zou zijn komen te overlijden wanneer er niet snel een oplossing zou zijn gekomen. Het beest had namelijk al vijf dagen niet gegeten. Mevrouw kon niet tot uitdrukking brengen hoe blij ze was met onze inzet.”

Tot zover dit bijzondere verhaal. Jan is met deze actie waarschijnlijk de enige veearts of brandweerman die ooit de kies van een olifant heeft getrokken.