WK-voetbal: denk aan brandveilig versieren

Geplaatst op 27 mei 2014, om 22:12 uur

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAPELDOORN – Het Wereldkampioenschap voetbal staat voor de deur. De eerste café’s, winkels, huizen en straten zijn al oranje gekleurd. Deze vele versieringen – helaas nog te vaak van brandbaar materiaal – kunnen echter ook gevaarlijke situaties opleveren.

Jaarlijks melden bijna 10.000 mensen zich met brandwonden bij de spoedeisende hulp. De brandweer vraagt caféhouders, winkeliers en burgers dan ook alert te zijn op de brandveiligheid van slingers, vlaggen, papieren vlaggetjes en boa’s. “Ook dit jaar zijn ongetwijfeld veel feest- en sfeerartikelen niet veilig. Ze vliegen te gemakkelijk in brand met alle gevolgen van dien.” Dat stelt Charles Meijer van Brandweer Nederland. “Met eenvoudige maatregelen zorgt u ervoor dat het feest bij u thuis of in de kroeg veilig verloopt.”

Veel mensen kijken thuis naar het WK, samen met familie, vrienden en buren. Straten worden versierd en oranje materialen worden aan huizen bevestigd. Burgers zijn zelf verantwoordelijk voor een brandveilige omgeving. Dat geldt ook voor aanrijroutes van hulpdiensten. Meijer: “Ambulances en brandweerauto’s moeten gemakkelijk bij de huizen kunnen komen. Er zijn eenvoudige regels bij het versieren van de openbare weg. Zorg dat versieringen hoger hangen dan 4 meter en breder dan 3,5 meter. Dan kunnen de auto’s van de hulpdiensten er door. ” De meeste brandveiligheidsregels gelden overigens het hele jaar door en voor iedereen. “Wij zullen de mensen echt niet overladen met een overzicht van alle regels die hiervoor gelden. Wat wij wel doen, is vragen goed na te denken voordat versieringen worden aanschaft en aangebracht.”