‘Stop abonnement fraude onder jongeren’ - GelreNieuws        

‘Stop abonnement fraude onder jongeren’

Geplaatst op 9 december 2014, om 13:40 uur

02oon_abbo-afsluiten2APELDOORN – De politie in Apeldoorn start dinsdag in het jongerencentrum De Corner aan het Ravelijn een preventieproject om abonnement fraude onder jongeren te voorkomen. Bij scholen, jongerencentra en bibliotheken gaan wijk- en jeugdagenten flyers uitdelen om het onderwerp bespreekbaar te maken. De politie wil ook bereiken, dat dit onderwerp thuis wordt besproken.

Initiatiefneemster van het project is de Apeldoornse jeugdagente Mandy Starke die tijdens een rechercheonderzoek ontdekte, dat er jongeren waren die vaak onder dwang telefoonabonnementen moesten afsluiten. “Ook zijn er slachtoffers die geen aangifte durven te doen uit angst voor represailles en dat is toch te gek”, zegt de agente.

Geen mobieltje wel duur abonnement
De slachtoffers zijn op straat benaderd en met geweld van hun mobieltje of ID-kaart bestolen. Om hun spullen terug te krijgen moesten zij met de verdachte mee naar een of meerdere telefoonwinkels om hier een of soms meer telefoonabonnementen af te sluiten.

Vervolgens moest het slachtoffer het nieuw verkregen mobieltje afgeven en bleef hij met een duur abonnement zitten. Opvallend was, dat de slachtoffers over het algemeen makkelijk beïnvloedbare jongeren waren, die soms al bij hun school werden ‘opgepikt’.

Preventieproject
In het land hebben meer van dergelijke praktijken gespeeld. Om dit een halt toe te roepen ontwierp zij een flyer en een poster allereerst voor de Apeldoornse jongeren. Samen met andere jeugd- en wijkagenten gaat zij in de komende periode langs scholen, jongeren- en wijkcentra en bibliotheken.

Ook thuis bespreken
“We willen niet alleen dat scholen dit onderwerp bespreekbaar maken, maar dat ouders dat ook thuis doen. Daarom worden beheerders van bibliotheken en wijkgebouwen benaderd om de poster op te hangen en flyers neer te leggen”, legt zij gedreven uit.

foto: Politie