Inwoners Duiven Zuid vrezen reuzenberenklauw

Geplaatst op 1 mei 2015, om 06:48 uur

foto: Charles MollDUIVEN- In Duiven is opschudding ontstaan vanwege de reuzenberenklauw in de woonwijk en vlakbij een scholencomplex.

Door Charles Moll
De consternatie is ontstaan nadat een hond ernstig ziek werd na aanraking met de reuzenberenklauw. De dierenarts die de hond heeft behandeld waarschuwt dat zowel honden als mensen huidontstekingen kunnen oplopen. Het sap van de plant bevat de stof furocoumarine die huidcellen kan beschadigen en ontstekingen kan veroorzaken. Het advies is dan ook om bij de plant uit de buurt te blijven.

De directie van basisschool Het Klokhuis laat aan GelreNieuws weten dat de kinderen in de klas zijn voorgelicht over de werking van de plant en dat de ouders per mail geïnformeerd zijn. Feit is en blijft dat kinderen het gevaar niet altijd juist kunnen inschatten. Als honden aangelijnd blijven en hun baasjes alert blijven kan er weinig gebeuren.

De groenambtenaar van de gemeente Duiven  Huib Aalders laat weten dat de gemeente vanwege bezuinigingen geen geld heeft om de planten te verwijderen en ook geen geld over heeft voor voorlichting aan de inwoners. In andere gebieden van ons land nemen gemeenten wel hun verantwoordelijkheid door de planten in woonkernen te verwijderen.

Inwoners van Duiven Zuid hebben al een spandoek geplaatst om op de gevaren te wijzen. Wellicht moeten ze ook zelf de planten gaan verwijderen. Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.