Maandag mogelijk opnieuw extreem weer vanwege veel sneeuw

Geplaatst op 10 december 2017, om 21:39 uur

GELDERLAND – Volgens het KNMI wordt maandag mogelijk code oranje voor extreem weer, weer opnieuw van kracht. Er wordt aangeraden om niet de deur uit te gaan, als dit niet noodzakelijk is.

ZIE OOK UPDATE: KNMI: Vanaf 14:00 uur weer code oranje voor extreem weer

‘Maandagmiddag bereikt een nieuw sneeuwgebied het zuiden van het land. Deze sneeuw breidt zich in de loop van de middag over het land uit en levert een nieuw sneeuwdek op. Dit kan opnieuw aanleiding geven voor een code oranje,’ aldus het KNMI. Komende uren blijft de waarschuwing (code geel) nog van kracht voor de gladheid.

Tekst gaat verder onder advertentie

‘Werk thuis’
Op de wegen en op het spoor wordt een zware maandag verwacht, daarvoor waarschuwen wegbeheerder Rijkswaterstaat en de NS. Wie niet persé de weg op hoeft, wordt aangeraden dat niet te doen en eventueel thuis te werken. De NS past de dienstregeling uit voorzorg aan. De grootste problemen worden wel later op de dag pas verwacht.

Tips
Mocht je niet thuis kunnen blijven en écht de weg op moeten, dan geeft de ANWB je 5 belangrijke tips:
1: Houdt afstand zodat je meer tijd hebt om het remgedrag van je overige weggebruikers op te vangen.
2: Kijk ver voor je uit zodat je vanzelf de beste lijn in stuurt. Dit zorgt tevens ook ervoor dat je niet te dicht op je voorganger rijdt.
3: Trek rustig op. Flink gas geven met optrekken zorgt ervoor dat de wielen kunnen wegslippen en de auto dus helemaal niet meer van zijn plek komt doordat hij zichzelf ingraaft. Veiligheidssystemen ESP uitzetten kan soms ook werken, aldus de ANWB.
4: Moet je een (nood)stop maken en u hebt ABS? Ga dan niet pompend remmen, maar rem uit volle kracht.Het ABS systeem heeft remdruk nodig om te kunnen werken. Maar soms kun je het beste niet remmen, zoals bijvoorbeeld in bochten. Dan kun je beter het gas loslaten om snelheid te verminderen en gas geven als je de bocht uit bent.
5: Blijf ook met winterbanden alert en ga jezelf (of je auto) niet gaan overschatten.

Lees deze tips uitgebreid na op de website van de ANWB. Denk voor jezelf ook aan extra eten, drinken en genoeg brandstof voor je auto, mocht het fileleed niet te overzien zijn.

Ongevallen
Het weer zorgde al voor veel problemen in Gelderland. Zo werd het busvervoer stopgezet in de regio Arnhem en Nijmegen, ook was dit op andere plekken in Gelderland het geval. Ook kon een auto vermoedelijk de spoorwegovergang niet meer overkomen waardoor deze werd aangereden door een trein. Daarnaast waren er nog een tal van kleinere aanrijdingen te betreuren, de meeste zonder slachtoffers.

Maandag kan er in Gelderland tot 15 centimeter sneeuw vallen, aldus Weerplaza. ‘Lokaal zelfs meer.’

foto boven: Weerplaza

Download nu onze app, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

Get it on Google Play

Get it on Apple Store