Maximaal twee mensen bij elkaar anders kans op boete van 400 euro per persoon - GelreNieuws.nl

Maximaal twee mensen bij elkaar anders kans op boete van 400 euro per persoon

Geplaatst op 26 maart 2020, om 14:33 uur

NEDERLAND – Er komt een aanscherping van de samenscholingsregels in Nederland, zo laat Hubert Bruls weten tegenover RTL Nieuws. Hubert Bruls is de burgemeester van Nijmegen en tevens voorzitter van het Veiligheidsberaad dat bestaat uit de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s. Iedereen die met drie personen of meer in de openbare ruimte is, krijgt een proces verbaal. Dus ook als mensen binnen de groep zich aan de regel houdt om 1,5 meter afstand te houden.

Maandag maakte minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid al bekend dat burgemeesters voortaan kunnen handhaven op groepsvorming. Groepen van 3 personen of meer die geen anderhalve meter afstand houden, konden vanaf maandag een boete krijgen van maximaal 400 euro per persoon. Er ontstond daarna veel onduidelijkheid, want mochten jongeren dan nog wel samenkomen als ze afstand tot elkaar bewaren, voor een potje voetbal bijvoorbeeld? Of mocht een yogaklas nog wel in het park sporten, als ze maar afstand hielden van elkaar?

Meer duidelijkheid
De voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s in Nederland hebben daar na een bijeenkomst vandaag duidelijkheid over gegeven. Niemand mag vanaf nu meer samenkomen als ze met meer dan twee personen zijn. Uitzondering op die regel zijn gezinnen of kinderen onder de twaalf jaar met een begeleider. “Ouders moeten dan wel op afstand blijven”, benadrukte Rutte vandaag in het Kamerdebat. Iedereen die nu nog wel samenkomt in een groep van drie of meer personen, kan een proces-verbaal krijgen van 400 euro per persoon.

Hoe streng er gehandhaafd zal worden, is nog onduidelijk.

foto boven ter illustratie: Pixabay