Rel gevangenis poging tot doodslag

Geplaatst op 14 mei 2009, om 19:19 uur

Foto Fotobureau Kerkmeijer/Nicolaas KerkmeijerZUTPHEN – De vijf jongeren, die dinsdagavond op het dak van de jeugdgevangenis de Sprengen in Zutphen waren geklommen, wordt poging tot doodslag ten laste gelegd.

Volgens de politie is niet alleen met kiezelstenen maar ook met betonnen voetjes van bliksemafleiders gegooid. De projectielen waren bedoeld voor agenten. Bij de actie vielen geen gewonden, wel raakten drie politieauto’s, een ambulance en een bedrijfsbusje beschadigd.

Aanleiding tot het ernstige incident dinsdagavond was een straf die een jongen om onbekende redenen kreeg. Hij werd omstreeks acht uur naar zijn kamer gestuurd en z’n radio werd in beslag genomen. “Maar al snel sloeg de vlam in de pan toen enkele andere jongens zich ermee gingen bemoeien. De situatie escaleerde vrij snel”, vertelt directeur Krist.

Via een groenvoorziening nabij de leefruimte waarin ze zich ophield wist de groep het dak van de eerste en daarna ook tweede verdieping te bereiken door elkaar als ‘opzetje’ te gebruiken. Met behulp van een ladder, in strijd met de voorschriften achtergelaten door een firma in gevelrenovatie, wist het in een ‘flow van bravoure’ terecht gekomen vijftal uiteindelijk het hoogste dak te bereiken.

Van daaraf bekogelden ze politieauto’s, een ambulance en een wagen van een schoonmaakbedrijf met kiezelstenen en (delen van een) trottoirtegel, die ten behoeve van de afwatering op het dak lagen. “Ons krijg je er niet af”, schreeuwen ze onder meer naar personeel van De Sprengen, politie en het intern bijstandsteam van de P.I. Achterhoek.

Volgens protocol ging een team van politiemensen en een medewerker van De Sprengen met de opstandige jongens in gesprek. Krist: “Gelukkig is het uiteindelijk – in alle rust en zonder gewonden – gelukt de jongens voor middernacht veilig naar binnen te praten.”

De jongeren, die al vast zaten in de jeugdgevangenis in Zutphen, gaan binnenkort naar andere gevangenissen.

Zie ook: – Onrust in jeugdgevangenis Zutphen