15 jaar cel voor Ronald P. in Puttense moordzaak

Geplaatst op 9 oktober 2009, om 16:05 uur

Herman Dubois en Wilco Viets na de uitspraak in de Puttense moordzaak. foto Fotobureau Kerkmeijer/Nicolaas Kerkmeijer
ZUTPHEN
– De rechtbank in Zutphen heeft Ronald P. veroordeeld tot 15 jaar cel voor de moord op Christel Ambrosius in 1994. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie.

De rechter acht bewezen dat P. in januari 1994 de toen 23-jarige stewardess heeft omgebracht in het huis van haar oma in Putten. Hij heeft haar eerst gewurgd, vervolgens verkracht en daarna doodgestoken.

De 33-jarige P. heeft altijd ontkend dat hij Christel heeft verkracht en vermoord. Hij zei tijdens de behandeling van de zaak dat hij een geheime relatie met haar had. “Ik hield van Christel. Hoe kan ik iets bekennen dat ik niet heb gedaan.”

Dna
In de Puttense moordzaak waren aanvankelijk twee andere mannen veroordeeld, Wilco Viets en Herman Du Bois. Zij hebben zeven jaar vastgezeten. Later zijn ze – na een herziening van de zaak – vrijgesproken. Het duo heeft een schadevergoeding gekregen.

De nieuwe verdachte Ronald P. werd vorig jaar mei in Delft aangehouden, omdat zijn dna overeenkwam met het spema dat was aangetroffen op het lichaam van Christel.

Van P. werd in 2005 dna-materiaal afgenomen, nadat hij was veroordeeld voor de mishandeling van zijn vriendin. Hij wilde niet dat zijn dna zou worden opgenomen in de landelijke databank van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), maar de rechter verklaarde in de herfst van 2007 dat zijn bezwaren ongegrond waren.

‘Super’
Wilco Viets en Herman Dubois waren bij de uitspraak aanwezig. “Super”, luidde de eerste reactie van Viets. “De rechtbank heeft fiks uitgehaald. Kijk alleen al naar zijn houding”, verwees hij naar de teneergeslagen pose van Ronald P. toen die zijn straf hoorde.

De advocaat van Ronald P. heeft inmiddels laten weten dat zijn cliënt in hoger beroep gaat. Hij stelt dat de technische bewijzen niet onomstotelijk aantonen dat Ronald P. op de plaats van het delict was tijdens het misdrijf.

Tekst: NOS