Raddraaiers sneller opgespoord met Politie Horeca SMS-alert

Geplaatst op 18 december 2009, om 14:57 uur

ZUTPHEN – Om het uitgaan in Zutphen nog prettiger te laten verlopen, heeft de politie samen met 25 horecaondernemers het Politie Horeca SMS-alert ingevoerd.

Hiermee kan de politie de naam of het signalement van een verdachte van een horeca gerelateerd incident onder de aangeslotenen verspreiden, waardoor de aanhouding mogelijk bespoedigd kan worden. Het systeem is een varriant op het gewonde Sms-Alert, dat voor

Stappen is gezellig en moet gezellig blijven. Vooral in het weekend weet het publiek de Zutphense horeca goed te vinden. De plaatselijke discotheek, cafés en eet-gelegenheden ‘herbergen’ honderden gasten die soms tot in de vroege uurtjes verblijven.

De meeste weekenden verlopen zonder problemen. Uitgaanspubliek en horecapersoneel kijken tevreden terug op een gezellige avond. Maar soms gaat het mis. Een vechtpartij, een beroving of een ander ernstig horeca gerelateerd incident. De verdachte blijft meestal niet staan wachten op de politie, maar neemt de benen. Mogelijk duikt hij een andere horecagelegenheid in om aan een aanhouding te ontkomen.

Samenwerking
Om de problemen tijdens uitgaansavonden te voorkomen is in Zutphen al enige jaren de projectgroep ‘Veilig Uit’ actief. De gemeente, politie, horecaondernemers, Tactus en inwoners van de binnenstad, hebben de handen ineen geslagen om het uitgaan zo prettig en veilig mogelijk te maken.

Om nog beter op horeca gerelateerde incidenten te kunnen reageren, wordt nu het Politie Horeca SMS-alert voor de Zutphense horeca ingevoerd. De horecadienst van de politie kan met een eenvoudig sms-je aangesloten Zutphense horecaondernemers vragen om uit te kijken naar een verdachte. Soms is de naam van de verdachte bekend en kan dat de opsporing vergemakkelijken. 25 ondernemers steunen dit initiatief en hebben een geheimhoudingsverklaring ondertekend om te voorkomen dat de vertrouwelijke informatie bij anderen terecht komt.

Afhankelijk van het incident kan de verdachte de sinds kort ingevoerde collectieve ontzegging
voor horecabedrijven in het centrum krijgen. Ook de boete- of kanskaart voor jongeren die op straat alcohol drinken of zich onder invloed van alcohol aan bijvoorbeeld vernielingen schuldig maken, is ingevoerd. Deze maatregelen maken deel uit van het pakket aan maatregelen waar door de partners van ‘Veilig Uit Zutphen’ aan gewerkt wordt.

Dit begon met het bekend maken van de huisregels in de Zutphense horeca. Het verantwoord schenken van alcohol en het toezien dat geen alcohol wordt geschonken aan jongeren beneden de wettelijke leeftijdsgrens. Het aanspreken van bezoekers op hun gedrag en het melden van strafbare feiten aan de politie is daarvan een onderdeel.

Men is bezig met het realiseren van uriliften en calamiteitenverlichting in het Zutphense uitgaansgebied. Ook staat voorlichting op scholen en aan ouders op het programma. Op deze manier werken alle partners samen aan veilig uitgaan.