Eis Facebookmoord Arnhem: 5 jaar cel en tbs

Geplaatst op 12 juli 2013, om 17:23 uur

ARNHEM – Vrijdagmiddag  is in het hoger beroep van de zogeheten Facebookmoordzaak opnieuw volgens het volwassenenstrafrecht vijf  jaar cel en tbs geëist tegen de 18-jarige Wesley C. en de 17-jarige Polly W.

In de visie van het OM is er sprake van uitlokking. “Het wilsbesluit van de 14-jarige jongen om Joyce ‘Winsie’ Hau te doden, is bij hem alleen ontstaan omdat verdachten hem hiertoe hebben aangezet,” zei de advocaat-generaal op de zitting.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Daarnaast is volgens het OM ook sprake van het medeplegen van de moord. “Gelet op de gedragingen van verdachten, kan naar mijn oordeel tot de conclusie worden gekomen dat er sprake is van een bewuste en nauwe samenwerking tussen de twee verdachten en de dader en is er dus ook sprake van medeplegen,” aldus de advocaat generaal. “Verdachten hebben de moord niet alleen uitgelokt maar ook samen met de 14-jarige jongen gedurende langere tijd doelbewust gepland en voorbereid.”

Beide verdachten waren ten tijde van de tenlastegelegde feiten minderjarig (16 en 17 jaar). Toch heeft het OM ervoor gekozen om te eisen volgens het volwassenenstrafrecht. De reden hiervoor is de ernst van het feit en de uitzonderlijke omstandigheden waaronder het feit is gepleegd.

De rechtbank veroordeelde de twee verdachten op 12 november 2012 tot twee jaar jeugddetentie en plaatsing in een inrichting voor jeugdigen (PIJ-maatregel) voor het uitlokken van de moord. Zowel het OM als de verdachten stelden hoger beroep in.

De destijds 14-jarige jongen die de moord daadwerkelijk heeft gepleegd, werd door de rechtbank veroordeeld tot één jaar jeugddetentie en een PIJ-maatregel.

De zaak gaat in augustus verder met de pleidooien van de verdediging. Het is nog niet bekend wanneer er uitspraak wordt gedaan.

Zie ook:

– Dader Facebook-moord krijgt maximale straf
– Zware strafeis Arnhemse Facebook-moord
– ´Joyce (15) vermoord om misverstand´
– Stille tocht voor doodgestoken Arnhemse
– Opgepakte meisje was vriendin van Joyce
– Stille tocht voor doodgestoken Arnhemse
– Arnhemse (16) vast na dodelijke steekpartij
– 14-jarige aangezet tot moord Arnhemse
– Slachtoffer steekpartij Arnhem overleden
– Tweede aanhouding na steekpartij Arnhem
– Toestand slachtoffer (15) steekpartij kritiek
– ‘Neergestoken Arnhemse (15) in coma’
– 14-jarige steekt ex (15) neer in Arnhem