Politie waarschuwt voor auto inbraken

Geplaatst op 16 december 2014, om 16:25 uur

foto: Roland Heitink/Persbureau HeitinkAPELDOORN – In de donkere maanden van het jaar signaleert de politie niet alleen een toename van het aantal inbraken in woningen en schuren, maar ook in auto’s. Hierbij zijn met name navigatiesystemen zeer in trek. Ook blijkt dat dieven nog regelmatig hun slag kunnen slaan in een onafgesloten auto. Reden voor de politie om nog eens nadrukkelijk aandacht te vragen voor preventieve maatregelen die de kans gedupeerd te worden door autokrakers aanzienlijk verkleinen.

In de eerste plaats ‘Niets erin, niets eruit!’ Waardevolle spullen die in het zicht in een auto liggen werken als een magneet op autokrakers. Haal de navigatie of frontje van uw audioapparatuur dus uit de auto. Verstop dit soort spullen bij voorkeur ook niet in de auto, want autokrakers weten precies waar ze moeten zoeken. Laat dus bijvoorbeeld het dashboardkastje open staan, om te laten zien dat u preventieve maatregelen heeft genomen.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Cijfers
In de hele gemeente Apeldoorn zijn in de periode van 1 augustus tot en met 15 december 2014 ruim 300 auto-inbraken en diefstallen uit auto gepleegd. Dit is inclusief diefstallen uit onafgesloten auto’s en diefstal van kentekenplaten. Daarbij zijn ruim 50 navigatiesystemen gestolen. De inbraken vinden in alle wijken van Apeldoorn plaats, zoals op onderstaande kaart te zien is. In dezelfde periode heeft de Apeldoornse politie negen verdachten aangehouden voor auto-inbraak of diefstal uit auto. Onder hen twee mannen die bij de politie bekend staan als notoire inbrekers. Één van hen zit voor langere tijd vast. Tegen de ander is wel proces-verbaal opgemaakt, maar moest worden heengezonden.

Buit
Als een dief toeslaat zijn met name navigatiesystemen in trek, maar natuurlijk kijkt een dief meteen of er ook andere buit te halen valt. Andere spullen die regelmatig gestolen worden zijn tassen, laptops, dure (zonne)brillen, telefoons en kentekenplaten. Veel spullen worden door dieven, die soms een hele nacht op pad zijn, meteen doorverkocht aan helers.

Kentekenplaat ‘Vast en Zeker’
Afgelopen zaterdag haakten de Apeldoornse politie en autobranche aan bij het landelijke preventieproject ‘Vast en Zeker’. Zo’n 180 autobezitters lieten bij Shell aan de Lange Amerikaweg gratis hun kentekenplaten vastzetten, zodat de kans op diefstal kleiner wordt.

Jaarlijks ‘verdwijnen’ er in Apeldoorn zo rond de honderd kentekenplaten. Het gaat dan niet om ongelukjes op een parkeerplaats waarbij een kentekenplaat los schiet bij een aanrijding, maar meestal om diefstal. Criminelen stelen een of beide kentekenplaten om ze op hun eigen auto te bevestigen. Hiermee worden vervolgens strafbare feiten gepleegd zoals tanken zonder te betalen of inbraken.

Als autobezitters zaterdag niet in de gelegenheid waren om te komen, dan is een bezoek aan uw eigen dealer op een ander moment raadzaam. Criminaliteit aanpakken, dat doen we samen!

Donkere Dagen Offensief
De politie zet in de donkere herfst- en wintermaanden extra in op bestrijding van delicten als inbraken en overvallen. De politie surveilleert plaatselijk meer, houdt preventieve acties en steekt veel energie in het opsporen van daders. Ook gemeenten en Openbaar Ministerie zetten een extra tandje bij. Daarnaast heeft de politie de ogen en oren van inwoners hard nodig om verdachte zaken door te geven.

Verdachte situatie? Bel 112!
Ziet u dus iemand die zich verdacht ophoudt in de buurt van auto’s of aan autodeuren aan het morrelen is, bel direct 112! Het alarmnummer 112 is er voor alle heterdaadsituaties waarbij elke seconde telt.

02-apeldoorn-auto-inbraken-2014