Veel ernstige ongevallen in korte tijd: Hoe kan dat gebeuren? - GelreNieuws.nl

Veel ernstige ongevallen in korte tijd: Hoe kan dat gebeuren?

Geplaatst op 1 december 2021, om 07:25 uur

GELDERLAND – Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen pleit voor een intensief onderzoek naar het grote aantal ongevallen in de laatste weken. “Ik heb geen professionele gegevens, maar het lijken meer ongelukken te zijn dan normaal in deze periode”, zegt Tertoolen tegenover dagblad De Gelderlander. Hij vraagt zich af hoe dit kan gebeuren. “Ik denk dat het heel belangrijk is om te kijken hoe die zijn ontstaan. Misschien gebeurt dat wel te weinig.”

ZIE OOK: Twee doden bij ernstig ongeval op IJsselgouw N348

De verkeerspsycholoog zegt tegenover De Gelderlander dat hij niet op elk ongeval opzichzelfstaand ingaan, maar denkt dat de donkere maanden waar we in zitten van invloed zijn op het aantal ongelukken. “In het donker of met slecht weer rijden vraagt meer aandacht en niet iedereen geeft die aandacht. Dat kan bijvoorbeeld gelden voor de wat minder bedreven bestuurders die vanwege de coronapandemie minder vaak op de weg zitten en het rijden zijn verleerd. Ook zie je nu mensen die het reizen met de trein zat zijn een tweedehands auto kopen en de weg op gaan. Al wil ik dit natuurlijk niet koppelen aan een toename van het aantal ongevallen. Het is nu filosoferen, maar het zou allemaal goed onderzocht moeten worden.”

ZIE OOK: Verkeersdrama A325 eist derde leven: kind overleden in ziekenhuis

Trends van meerdere jaren
De woordvoerder van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV), die jaarlijks analyses maakt van verkeersongelukken in Nederland, kijkt vooral naar de trends over meerdere jaren. De woordvoerder kan daarom niet ingaan, na vragen van De Gelderlander, over de recente ongevallen, zoals die op de A325 of bij Brummen. De woordvoerder vindt dat je ook moet oppassen met het conclusies trekken voor een bepaalde regio of provincie. “Een stijging van twee naar drie grote ongelukken is procentueel veel, maar kan puur toeval zijn.”

ZIE OOK: Vrouw (18) overleden na aanrijding met auto: bestuurder (33) aangehouden

Volgens Tertoolen moet de rol van de coronacrisis op dit moment niet onderschat worden. “Als psycholoog zoek ik de oorzaak ook in het feit dat mensen gefrustreerd zijn door corona. Ze zijn er klaar mee, hebben een bekende in het ziekenhuis liggen of zitten zelf in de ellende.”

ZIE OOK: 85-jarige overleden bij aanrijding in Tiel

foto boven: Roland Heitink / Persbureau Heitink

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com