Brandweer ontdekt chemicaliën na brand in bovenwoning

Geplaatst op 5 november 2009, om 22:46 uur

foto Johan Siebeling brandweernunspeet.nl
ELSPEET
– Na het blussen van een binnenbrandje op de bovenverdieping van en winkelpand en woning aan de Apeldoornseweg in Elspeet, ontdekte de brandweer bij de nadere inspectie in één van de kamers enkele chemicaliën, die voor de omgeving explosiegevaar kon opleveren.

In overleg met de gemeente werd een evacuatieplan voor directe omwonenden opgesteld, maar na consultatie van onder meer het Explosieven Opruiming Commando (EOC) hoefde evacuatie niet plaats te vinden omdat er geen acuut gevaar aanwezig bleek.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

De binnenbrand werd donderdagmiddag 5 november kort na 17.00 uur gemeld. Na het blussen van de kleine brand, die in één van de kamers op de bovenverdieping woedde, trof de brandweer bij inspectie enkele soorten chemicaliën aan, die bij een bepaalde samenstelling explosiegevaar kon opleveren.

Na overleg met de politie werd het EOC ingeschakeld en trof de gemeente voorbereidingen voor evacuatie van de omwonenden.

Na intern beraad adviseerde het EOC dat de wijze waarop de stoffen waren aangetroffen er geen acuut gevaar voor de omgeving aanwezig was. De chemicaliën zijn verwijderd en in beslag genomen.

De 17-jarige zoon van de bewoners bleek de eigenaar te zijn van de chemicaliën. Wat hij daarmee wilde is nog niet duidelijk. Hij zal daarover nog uitvoerig door de politie worden gehoord. Indien er strafbare feiten zijn gepleegd, zal een proces-verbaal volgen.

De brand is vermoedelijk ontstaan door een defecte lijmtang die kort voor de brand, door de 17-jarige gebruikt was. De schade door de brand is nog niet vast gesteld.