Politie waarschuwt voor agressieve nep-goudverkopers

Geplaatst op 12 maart 2010, om 17:29 uur

APELDOORN – Het Korps landelijke politiediensten waarschuwt opnieuw voor de aanwezigheid van nep-goudverkopers. Zij zijn de laatste weken zowel langs de autosnelwegen als daarbuiten weer actief met hun agressieve verkooppraktijken.

Wordt u benaderd door dergelijke verkopers of ziet u iets verdachts bel dan direct de politie via 112. Komt u er later achter dat u bent opgelicht bel dan 0900-8844.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Verkooppraktijken
De nepgoudverkopers hanteren verschillende manieren om mensen geld afhandig te maken. Ze wenken naar bestuurders en geven de indruk dat ze pech hebben. Ze stoppen daarbij niet alleen op parkeerplaatsen en tankstations, maar ook op op- en afritten en vluchtstroken. Ook tijdens het rijden proberen zij de aandacht te trekken en mensen te laten stoppen. In eerste instantie komen ze met een zielig verhaal, ondersteund met een gebroken creditcard of betaalpas, dat ze geen brandstof meer hebben en op weg zijn naar zieke familie. Als er geld gegeven wordt geven ze daarvoor in ruil nepgouden sieraden. Als men niet snel genoeg met geld over de brug komt gaan ze vaak intimiderend te werk en proberen ze onder dwang de nepgouden sieraden te verkopen.

Melden
Als u benaderd wordt door dit soort ‘goudverkopers’ dan is het raadzaam niets aan te pakken en zeker de sieraden niet te kopen. Bel direct de politie en probeer zoveel mogelijk vast te stellen welke personen de (verkoop) handelingen verrichten. Probeer een duidelijk signalement van de personen op te nemen en noteer de kentekens van de voertuigen waarmee zij zich verplaatsen.

Nep goudmerk

Vorig jaar kwamen er bij het KLPD meer dan 500 meldingen binnen van nepgoudverkopers. De meeste meldingen kwamen voor in de maand juni: 138, in april 105, juli 101 en mei 81. De nepgoudverkopers zijn zeer mobiel en vooral actief in het zuiden en westen van het land.

Vorige week hield de Verkeerspolitie van het KLPD twee Roemenen aan die hun waar aan de man trachtten te brengen. De auto, acht kettingen, 48 ringen en 13 amuletten zijn daarbij inbeslaggenomen. De ‘gouden’ sieraden waren voorzien van een nep goudmerk.